מאמרים

השילוב בין מערכות BI ו-ERP – תועלת משולבת עבור העסק

כדי להתמודד עם כמויות דאטה הולכות וגדלות, ארגונים חייבים לנצל עד תום את יכולות הטכנולוגיה ולשלב בארגון מערכות שיסייעו למנהלים ולעובדים. BI ו-ERP הן שתי מערכות כאלה, והשילוב ביניהם מעניק את הסיכוי הגבוה ביותר להצלחה

בעולם שמונע יותר ויותר מנתונים, שילוב מערכות עסקיות הוא קריטי להצלחה ארגונית. אם עוד לא הטמעתם בעסק מערכת בינה עסקית (BI) ומערכת לתכנון משאבים ארגוניים (ERP), זה הזמן להבין מה כל אחת מהן בנפרד יכולה לתרום לכם, ויתרה מכך – להכיר לעומק את היתרונות של השילוב המנצח בין שני העולמות.

מה זה בעצם מערכת ERP?

מערכת ERP היא חבילה של יישומים משולבים (מודולים), בהם ארגונים משתמשים לניהול הפונקציות העסקיות ויצירת אוטומציה עבור תהליכים ומשימות. המודולים כוללים: כספים, משאבי אנוש, שרשרת אספקה, רכש, קשרי לקוחות, שיווק ועוד.

על ידי שילוב כל המידע במקום אחד, נגיש לכלל עובדי החברה, מערכות ERP מגבירות את התיאום והיעילות בארגון, מפחיתות את הסיכון לשגיאות ומשפרות את הפרודוקטיביות.

מערכות ERP ניתנות להתאמה אישית, כך שניתן לעצב אותן על פי הצרכים הספציפיים של עסקים מסוגים שונים, גדולים וקטנים כאחד. המערכת מספקת תצוגה אחידה של תהליכי ליבה עסקיים בזמן אמת, תוך שימוש בבסיסי נתונים נפוצים המתוחזקים על ידי מערכת ניהול מסד נתונים. תצוגה מקיפה זו מאפשרת קבלת החלטות מושכלות על סמך נתונים מדויקים ועקביים.

לאחר הטמעת מערכת ERP, היא יכולה להציע יתרונות משמעותיים בייעול תהליכים, דיוק הדיווח, שיפור התקשורת לאורך ולרוחב הארגון ותרומה לצמיחה עסקית כוללת. היא פועלת כמערכת העצבים המרכזית של העסק, מבטיחה שכל החלקים פועלים ביחד ומניעה את החברה להשגת המטרות והיעדים.

מערכות ERP היום לעומת מערכות ERP בעבר

מאז נוצרו, מערכות ERP עברו שינויים משמעותיים. בעבר, המערכות היו גדולות והתאימו רק לארגונים גדולים. הן היו נוקשות, מורכבות והצריכו השקעה ניכרת בחומרה, בתוכנה ובצוות מומחים. הטמעת המערכות הייתה איטית מאוד, והתאמה אישית הייתה תהליך יקר שגזל זמן רב. המערכות היו ממוקמות בשרתי הארגון, בצורה מקומית, והשילוב עם פלטפורמות אחרות היה מסובך עד בלתי אפשרי.

לעומת זאת, מערכות ERP מודרניות הן גמישות, ניתנות להרחבה ונגישות יותר. הודות למחשוב הענן, פתרונות ERP זמינים כעת גם לעסקים קטנים ובינוניים, ומספקים את אותן מעלות שהיו שמורות פעם לתאגידים גדולים. מערכות ERP מבוססות ענן מציעות הטמעה מהירה, התאמה אישית פשוטה ותחזוקה קלה.

גם יכולות האינטגרציה השתפרו, מה שמאפשר חיבורים חלקים עם כלים עסקיים אחרים. שילוב המערכות מאפשר זרימת מידע מגובשת יותר בהיבטים עסקיים שונים. יתר על כן, השימוש ב-AI ו-ML שיפר את יכולות האוטומציה, הניתוח והחיזוי של המערכות.

בזכות האבולוציה שעברו, מערכות ERP מסוגלות לענות על הצרכים המגוונים של הסביבה העסקית הדינמית של ימינו.

היתרון של מערכת BI בניתוח וביצועי עסקים

מערכות BI מעניקות לארגונים סל של כלים המסייעים באיסוף, עיבוד וניתוח נתונים. על ידי הפיכת נתונים גולמיים לתובנות משמעותיות, מערכות BI משפרות את תהליכי קבלת ההחלטות ואת הביצועים.

היתרון של מערכת BI טמון ביכולתה לספק מבט מקיף על פעילות הארגון. היא מציעה תצוגה בזמן אמת של מגמות, דפוסים ומדדי ביצועים במחלקות שונות, מקלה על זיהוי הזדמנויות לצמיחה, תחומים טעונים שיפור וסיכונים פוטנציאליים.

באמצעות לוחות מחוונים אינטראקטיביים, כלי ויזואליזציה ויכולות דיווח מתקדמות, מערכת BI מנגישה נתונים מורכבים עבור מקבלי ההחלטות בכל הרמות. היא מובילה לתחזיות מדויקות יותר, הקצאת משאבים טובה יותר, יעילות מוגברת, ובסופו של דבר, רווחיות משופרת ויצירת יתרון תחרותי.

התועלת של שילוב מערכת BI עם מערכת ERP

שילוב שתי המערכות מאפשר לנצל עד תום את היכולות של כל מערכת, ועוד הרבה יותר:

  • מקור נתונים מאוחד – מערכות ERP מכילות נתונים על כספים, מכירות, ייצור וכו'. שילוב עם BI מסייע לנתח ולהמחיש נתונים אלה בתצוגה מקיפה.

  • קבלת החלטות משופרת – על ידי שילוב היכולות האנליטיות של BI עם הנתונים המקיפים בתוך ERP, עסקים יכולים לגשת לתובנות בזמן אמת, להגיב במהירות לשינויים ולנצל הזדמנויות בשוק.

  • דיווח מותאם אישית – כלי BI מספקים יכולות דיווח רבות עוצמה, המותאמות לצרכים הספציפיים של משתמשים שונים. אינטגרציה עם ERP מבטיחה שדוחות אלו שואבים את הדאטה ממערך הנתונים המדויק והמקיף ביותר.

  • חיסכון בעלויות – השילוב יכול להפחית את הזמן והמאמץ המושקעים באיסוף נתונים, טרנספורמציה ודיווח. יחד, המערכות לא רק מקצצות בעלויות אלא גם מפנות את העובדים לפעילויות בעלות ערך מוסף גבוה יותר.

  • מדרגיות – ככל שעסקים גדלים, הסינרגיה בין הבקרה התפעולית של ERP והיכולת האנליטית של BI מבטיחה התאמה מושלמת לצרכים חדשים ללא מאמץ.

טיפים ליישום מערכת BI עם ERP בעסק

אלה השלבים המומלצים להטמעה מוצלחת של שתי המערכות במקביל:

  1. הגדירו בבירור מה הארגון מקווה להשיג באמצעות אינטגרציה.
  2. ודאו כי אתם בוחרים מערכות שיכולות לתקשר זו עם זו בצורה חלקה.
  3. צרו קשר עם בעלי עניין ממחלקות שונות, על מנת להבטיח שהמערכות עונות על כל הצרכים.
  4. העריכו את תכונות האבטחה של המערכות והבטיחו שהן מתאימות למדיניות הארגונית.
  5. ספקו לעובדים הדרכה לגבי שימוש יעיל במערכות, על מנת להקל על אימוצן בארגון.
  6. תכננו את האינטגרציה מתוך מחשבה על צמיחה עתידית. ודאו שהמערכות מסוגלות להתאים את עצמן לצרכים העסקיים המתפתחים.
  7. לקראת ההטמעה, שקלו לעבוד עם מומחי IT או יועצים המתמחים באינטגרציה של BI ו-ERP. הם יוכלו להנחות אתכם בתהליך היישום ולסייע במניעת מלכודות נפוצות.
  8. לפני יישום מלא, ערכו בדיקות יסודיות כדי לזהות בעיות או תקלות.
  9. שקלו ליישם את האינטגרציה בשלבים, כדי לאפשר הסתגלות הדרגתית.
  10. לאחר ההטמעה, עקבו אחר ביצועי שתי המערכות, ובצעו את ההתאמות הנדרשות.

אילו סוגי מערכות ERP קיימות?

מערכת ERP מסורתית – מערכת אשר מותקנת על שרתים פיזיים בתוך שטחי הארגון. מערכת מהסוג הזה מציעה רמה גבוהה של שליטה, ומאפשרת התאמה אישית עבור מידה בפרוטוקולי אבטחה ספציפיים. מערכת מסורתית מתאימה לעסקים עם דרישות מורכבות במיוחד או כאלה הפועלים בתעשיות שנמצאות תחת פיקוח כבד. עם זאת, הגישה המקומית דורשת השקעה משמעותית מראש בחומרה ובתשתית, וכן תחזוקה שוטפת שעלולה לעלות לארגון הרבה כסף וזמן. מדרגיות של מערכת כזו יכולה להיות אתגר, שכן הרחבת המערכת דורשת בדרך כלל חומרה נוספת. בדרך כלל, ניהול ועדכון המערכת מצריך צוות IT ייעודי.

מערכת ERP היברידית – מערכת אשר משלבת אלמנטים הן של פתרונות מקומיים והן של פתרונות מבוססי ענן, וכך מאפשרת גישה גמישה ומותאמת. מודל זה מאפשר לארגונים לשמור נתונים רגישים באתר תוך ניצול הענן לפונקציות אחרות, ומספק איזון בין שליטה ונגישות. מערכות היברידיות יכולות להיות בחירה מתאימה לעסקים העוברים ממודל מסורתי, או כאלה שצריכים לעמוד בדרישות רגולטוריות ספציפיות תוך מינוף היתרונות של הענן. מערכת מהסוג הזה מציעה את הטוב משני העולמות, אך דורשת תכנון וניהול קפדניים כדי להבטיח ששני חלקי המערכת יפעלו יחד בצורה חלקה.

מערכת ERP מבוססת ענן – מערכות שמתארחות בפלטפורמת הענן של ספק, מה שהופך אותן לנגישות מכל מקום עם חיבור לאינטרנט. מודל זה מציע גמישות, מדרגיות וחסכוניות, שכן עסקים יכולים לבחור בתמחור מבוסס מנוי ולהימנע מעלויות תשתית גבוהות. מערכות בענן מהירות יותר ליישום וקלות יותר לעדכון, כך שארגונים יכולים להישאר מעודכנים עם התכונות והטכנולוגיות העדכניות ביותר. גיבוי נתונים, שחזור ואבטחה מטופלים בדרך כלל על ידי הספק, מה שמפחית עוד יותר את עומס ה-IT הפנימי. למרות שעשויים לעלות כמה חששות לגבי פרטיות הנתונים, כיום למערכות ERP בענן יכולות אבטחה מתקדמות מאוד. זהו פתרון אידיאלי לעסקים קטנים עד בינוניים.

חשיבותה של מערכת ERP לעסקים מודרניים

מערכת ERP כיום אינה בגדר רשות, אלא חובה עבור עסקים בכל המגזרים. חשיבות המערכת באה לידי ביטוי במספר היבטים מרכזיים:

  • אינטגרציה – מערכות ERP מאחדות פונקציות עסקיות שונות כגון פיננסים, מלאי ואספקה. כלומר, אין צורך בריבוי של מסדי נתונים שונים, והמידע יכול לזרום בצורה חלקה בין המחלקות והצוותים בארגון.

  • גישה בזמן אמת למידע – כשהנתונים מרוכזים, מנהלים ועובדים יכולים לגשת לתובנות עדכניות ולבצע פעולות מהירות יותר. המערכת מאפשרת החלטות זריזות ומושכלות יותר, וכן מקדמת מדיניות של תגובה מיידית לשינויים ולתחזיות.

  • יעילות – על ידי אוטומציה של משימות ידניות אשר חוזרות על עצמן, מערכות ERP משחררות את העובדים להתמקד בפעילויות אסטרטגיות וחשובות יותר. משימות אוטומטיות מסייעות להגברת הפרודוקטיביות ומפחיתות את הסיכון לטעויות אנוש.

  • תאימות ואבטחה – מערכות ERP מגיעות עם תכונות המסייעות לעסקים לעמוד בדרישות הרגולטוריות ולשמור על פרוטוקולי אבטחה. זה חיוני במיוחד בתעשיות עם תקנות מחמירות.

  • יתרון תחרותי – בשוק יותר ויותר תחרותי וגלובלי, התובנות שניתן להפיק באמצעות מערכת ERP יכולות להיות גורם מכריע בשמירה על יתרון על פני מתחרים. המערכת מעודד צמיחה תמידית, חדשנות וגישה ממוקדת לקוח.

כפי שאתם מבינים, החשיבות של מערכת ERP לעסקים מודרניים היא מעבר לאופטימיזציה של תהליכים. היא משמשת בתור עמוד השדרה של הארגון, תומכת בהתאמה אסטרטגית, מצוינות תפעולית, התפתחות ושגשוג עסקי.

מהם הרכיבים המרכזיים של מערכת ERP?

מערכת ERP היא כלי מגוון, המשלב פונקציות עסקיות שונות. על ידי שילוב רכיבים אלה בפלטפורמה אחת, המערכת עוזרת להתייעל ולעמוד ביעדים.

המרכיבים העיקריים כוללים:

  • ניהול פיננסי – מודול זה מפקח על כל הפעילויות הפיננסיות, כולל חשבונאות, ניהול תקציב, תחזיות ודיווח כספי.

  • ניהול משאבי אנוש – מסייע בניהול נתוני העובדים, תהליכי גיוס והכשרה, הטבות לעובדים, שכר והערכת ביצועים.
  • ניהול שרשרת אספקה – טיפול ברכש, ניהול מלאי, עיבוד הזמנות ולוגיסטיקה. אופטימיזציה של שרשרת האספקה ​​על ידי מתן תובנות לגבי ביקוש, היצע וייצור.

  • ניהול קשרי לקוחות – רכיב ה-CRM במערכת מתמקד בניהול אינטראקציות עם לקוחות, מעקב אחר פעילויות מכירה, קמפיינים שיווקיים ושירות לקוחות. המודול עוזר בהבנת הצרכים ושיפור שביעות הרצון של הלקוחות.

  • ניהול ייצור – רכיב זה מסייע בתזמון, תכנון ובקרה של תהליכי ייצור, לרבות ניהול הזמנות עבודה ובקרת איכות.

  • ניהול פרויקטים – מודול אשר עוזר לנהל את כל ההיבטים של מיזם, כולל לוחות זמנים, משאבים ועלויות. הכי מאפשר לעקוב אחר התקדמות הפרויקט ומקדם שיתוף פעולה בין חברי הצוות.

  • ניהול שירותים – עבור עסקים המציעים שירותים, רכיב זה מטפל בלוחות זמנים, חוזים, אחריות והזמנות.

  • התאמה למובייל – מערכות ERP מודרניות מאפשרות גישה מרחוק, על ידי התאמה רספונסיבית ואופטימלית למכשירים שונים, כולל דגמים של טלפונים סלולריים וטאבלטים, כך שלמעשה הנתונים זמינים ומוכנים לפעולה מכל מקום.

היתרונות של מערכת ERP

מערכת תכנון משאבים ארגוניים (ERP) מציעה מספר יתרונות ייחודיים, התורמים לצמיחה ולהצלחה הכוללת של עסק בכל גודל ותחום עיסוק. בחלק מהדברים כבר נגענו בשלבים מוקדמים יותר, אך הפרטים הבאים יספקו לכם פרספקטיבה ממוקדת לגבי היתרונות:

  • התאמה אישית וגמישות – האופי המודולורי של מערכות ERP מקל על הרכבת פתרונות ייחודיים, אשר פונים לצרכים ספציפיים של ארגון ולדרישות התעשייה. גמישות זו מבטיחה שהמערכת תישאר רלוונטית גם אם העסק ישתנה, יתפתח ויחקור כיוונים חדשים.

  • אנליטיקה מתקדמת – מערכות ERP כוללות יכולות ניתוח ודיווח מתקדמות. על ידי ניצול שפע הנתונים הזמין להם בקלות, מנהלים בכל הדרגים יכולים להפיק תובנות רבות ערך ולתכנן בצורה מושכלת יותר את אסטרטגיית הארגון בטווח הקצר, הבינוני והרחוק.

  • תמיכה בתפעול גלובלי – לעסקים הפועלים במספר מיקומים (במדינות שונות) מערכות ERP מספקות פלטפורמה אחידה התומכת במטבעות שונים, שלל שפות ובכל הדרישות המשפטיות האפשריות. זו נקודת מבט גלובלית המאפשרת ניהול מגובש בתנאים מורכבים.

  • חווית לקוח משופרת – על ידי שילוב נתוני מכירות, שירות לקוחות ושיווק, מערכת ERP מספקת תצוגה של 360 מעלות לגבי הלקוחות. התמונה המלאה מסייעת ביצירת חוויות מותאמות אישית וחיזוק מערכות היחסים עם הלקוחות.

  • התאוששות מאסון והמשכיות עסקית – בזכות תכונות גיבוי ושחזור חזקות, המערכת תורמת רבות ליציבות והמשכיות עסקית. גם בנסיבות לא צפויות, מערכת ERP מבטיחה כי נתונים קריטיים ופונקציות חשובות נשארים זמינים עבור הארגון.

אתגרים בהטמעת מערכת ERP

לצד היתרונות הרבים, חשוב לדעת כי הטמעה ראשונית של מערכת ERP עלולה להיות מאתגרת. אלה הגורמים הנפוצים לבעיות:

  • חריגה מהתקציב – עלויות ההטמעה עלולות להסלים מעבר להערכות הראשוניות עקב מורכבויות בלתי צפויות, התאמות אישיות או שינויים בהיקף הפרויקט.

  • התנגדות לשינוי – עובדים עשויים להתנגד למערכת החדשה אם הם לא מעורבים כראוי.

  • בעיות בהעברת נתונים – ייבוא הדאטה ממערכות מדור קודם למערכת ה-ERP החדשה יכול להיות תהליך מייגע.

  • קשיי אינטגרציה – שילוב מערכת ה-ERP עם מערכות וטכנולוגיות קיימות אחרות (כמו מערכת BI), עשוי להציב אתגרים טכניים ולגרום לעיכובים.

  • ניהול לקוי – ללא יעדים ברורים, לוחות זמנים מוגדרים וחלוקה מסודרת של אחריות, פרויקט הטמעת ה-ERP יכול להיות לא מאורגן, מה שמוביל לחוסר שביעות רצון.

  • בחירה שגויה – בחירה בספק או במוצר ERP לא מתאימם, עלולה לגרום לכך שתנסו להטמיע למערכת שאינה תואמת את צרכי העסק.

  • תמיכה לאחר הטמעה – היעדר תמיכה והדרכה לעובדים לאחר ההטמעה, עלול להוביל לחוסר ניצול של תכונות המערכת.

העתיד של מערכות ERP

העתיד של מערכות ERP מסעיר את הדמיון. באמצעות אימוץ טכנולוגיות מתפתחות כמו בינה מלאכותית (AI), למידת מכונה (ML) ו-Internet of Things (IoT), מערכות עתידיות צפויות להיות אינטליגנטיות יותר.

אוטומציה תתרחב ממשימות שגרתיות לתהליכי קבלת החלטות מורכבים יותר, תספק תובנות מדויקות מאי פעם ותאפשר תגובות יזומות לשינויים בשוק.

הפופולריות של פתרונות ERP מבוססי ענן צפויה להמשיך ולצמוח, מה שיכין את הקרקע לאינטגרציה חלקה יותר עם שירותי ענן אחרים, שיגדילו עוד יותר את האפקטיביות של המערכת.

טרנד חשוב נוסף: ממשקים מותאמים אישית וידידותיים למשתמש, המשלבים עיבוד שפה טבעית ועוזרים וירטואליים, במטרה לשפר את מעורבות המשתמשים ולאפשר שירות עצמי.

מערכות ERP בשילוב עם מערכות BI עם Qlik ישראל

זה הזמן לבחור מערכת ERP מושלמת לארגון שלכם, ולשלב אותה עם כלי ה-BI המובילים של Qlik ישראל. מקסמו את כוחה של הסינרגיה בין המערכות, על מנת לקבל את ההחלטות הטובות והמועילות ביותר, ולהציב לעצמכם רף חדש למצוינות ארגונית.

אנחנו מזמינים אתכם לקצור את פירות האינטגרציה בין שני סוגי המערכות, הזו כדי להניע את העסק שלכם קדימה. צרו איתנו קשר עוד היום כדי ללמוד עוד על הפתרונות המותאמים אישית שלנו, למען עתיד טוב יותר עבור הארגון.

גדי רוטמן
גדי מכהן כ-CTO של החברה מזה 3 שנים וסה"כ מכהן 17 שנה בתפקידי ניהול ב- Qlik . בתפקידו האחרון כיהן סמנכ"ל מוצר, לפני כן כמנהל טכני ומנהל פרויקטים. גדי בוגר תואר ראשון בכלכלה ומדעי המחשב מאוניברסיטת בן גוריון בגנב, ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב.

    בואו לפגוש את הנתונים שלכם מקרוב

    מלאו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם

    חייגו אלינו חייגו אלינו צור קשר צור קשר צור קשר לאתר תמיכה