מאמרים

5 סיבות לשילוב AI בבניית מערכות נתונים

עסקים מסתמכים יותר ויותר על נתונים כדי להניע קבלת החלטות, לייעל את הפעילות ולהעצים את חוויות הלקוחות. נפח הנתונים הנוצר כיום הוא חסר תקדים, וניהול יעיל של נתונים הפך לאתגר קריטי עבור ארגונים בתעשיות השונות.

כאן נכנסת לתמונה האינטגרציה של בינה מלאכותית, ובפרט בינה מלאכותית יוצרת (GenAI) במערכות הנתונים. ל-AI (בינה מלאכותית) יש את הכוח לשנות את הדרך שבה נתונים נאספים, מעובדים ומנוצלים, ולאפשר לעסקים לממש את מלוא הפוטנציאל של הנתונים שברשותם. באמצעות שילוב AI, חברות יכולות לא רק לנהל בסיסי נתונים גדולים בצורה יעילה יותר, אלא גם להפיק תובנות חיזוי בעלות ערך שיכולות להנחות החלטות אסטרטגיות.

ככל שהדרישה לנתונים מדויקים בזמן אמת וליכולות חיזוי ממשיכה לעלות, שילוב של בינה מלאכותית במערכות הנתונים הוא כבר לא מותרות אלא הכרח.

במאמר זה, נבחן חמש סיבות בולטות לכך ש-AI צריך להיות בלב התכנון של מערכות נתונים מודרניות.

מה הן מערכות נתונים בעסק?

מערכות נתונים הן כלים חיוניים בתפעול עסקי. מטרתן לאפשר לחברות לנהל, לנתח ולנצל נתונים בצורה אפקטיבית. קיים מגוון רחב של מערכות נתונים עסקיות מסוגים שונים.

מערכות ניהול קשרי לקוחות (CRM), כמו Salesforce, מסייעות לעקוב אחר אינטראקציות עם לקוחות ולשפר אותן. במערכות CRM, ניתן לבצע אוטומציה של משימות, כמו מענה ללקוחות, באמצעות למידת מכונה ו-AI, וכך לשפר את טיב שירות הלקוחות.
לדוגמה, חברה בתחום הקמעונאות שמשתמשת במערכת CRM תוכל להיעזר ב-AI לניתוח נתוני רכישות הלקוחות ולזהות מתי הלקוחות נוטים לבצע רכישות חוזרות, או מה המוצרים המועדפים על כל קבוצה. כך ניתן לבנות קמפיינים שיווקיים ממוקדים ולהציע ללקוחות מוצרים שמותאמים בדיוק להם.

מערכות תכנון משאבים ארגוניים (ERP), כמו SAP, הן דוגמה נוספת למערכות נתונים. עסקים משתמשים ב-ERP כדי לנהל על גבי דשבורד מאוחד תהליכים מרכזיים כגון פיננסים, שרשרת אספקה ומשאבי אנוש. בינה מלאכותית משדרגת מערכות אלו, בין השאר, על ידי חיזוי ביקושים.
לדוגמה, במערכת ERP בארגון תעשייתי, AI יכולה לזהות כשמלאי מתקרב לסף מינימלי ולהזמין חומרי גלם באופן אוטומטי. תהליך שהיה דורש בעבר מעקב אנושי הדוק, יכול להתבצע בצורה מדויקת על ידי אלגוריתמים של AI שמנתחים נתונים מכל שרשרת האספקה.

ישנן גם מערכות בינה עסקית (BI), כמו Qlik Sense, אשר מעניקות לחברות יכולת לקבל החלטות מונעות נתונים. פלטפורמות אלו משתמשות בבינה מלאכותית יוצרת כדי לנתח מערכי נתונים גדולים במהירות, לחשוף מגמות נסתרות ולספק תובנות שניתן ליישם.

מה שמייחד את Qlik Sense הוא מנוע הנתונים האסוציאטיבי הייחודי , שמאפשר למשתמשים לחקור נתונים באופן חופשי, ולחשוף תובנות ללא הגבלות של נתיבי שאילתה מוגדרים מראש. המנו מאפשר למשתמשים לראות קשרים ודפוסים בנתונים, שלהם שיכולים להישאר בלתי נראים בדרכים אחרות. יתרה מכך, תכונות ה-AI של הפלטפורמה משפרות את גילוי הנתונים על ידי הצעת תובנות רלוונטיות באופן אוטומטי, על סמך הנתונים הזמינים, מה שעוזר למשתמשים לזהות מגמות וחריגות מהר יותר.

בנוסף, Qlik Sense מקלה על יצירת ויזואליזציות מורכבות באמצעות ממשקים אינטואיטיביים של גרירה ושחרור, ומאפשרת למשתמשים עסקיים לבנות לוחות מחוונים ודוחות מתוחכמים ללא צורך במומחיות טכנית מעמיקה. היכולת של הפלטפורמה להשתלב עם מגוון רחב של מקורות נתונים, מבטיחה שמקבלי ההחלטות יקבלו גישה לנתונים העדכניים והמקיפים ביותר. בין אם מדובר במיזוג נתונים ממערכות in-house, יישומים מבוססי ענן או זרמי נתונים חיצוניים, Qlik Sense מספקת חוויית עבודה חלקה שתומכת בזרימת מידע רציפה ברחבי הארגון.

דוגמאות נוספות כוללות מערכות ניהול שרשרת אספקה (SCM), שבהן AI מסייע לייעל את הלוגיסטיקה ולקצר זמני משלוח, ומערכות ניהול הון אנושי (HCM), שבהן כלים המונעים על ידי AI משפרים תהליכי גיוס וניהול עובדים.

ישנם סוגים נוספים של מערכות מידע. ארגונים רבים משלבים בין מספר מערכות בהתאם לצרכים שלהם, על מנת לקיים פעילות עסקית יעילה ואפקטיבית ככל הניתן.

כיצד משלבים AI בבניית מערכת נתונים?

על מנת ליצור מערכת נתונים עם יכולות AI משתמשים בקונקטורים, אשר מאפשרים אינטגרציה חלקה בין כלי בינה מלאכותית לבין סביבות של אנליטיקה ועיבוד נתונים. Qlik ו-Talend הן שתי פלטפורמות מובילות שמציעות יכולות שילוב נתונים חזקות עם טכנולוגיות AI, ומאפשרות לעסקים לנצל את מלוא הפוטנציאל במערכות הנתונים שלהם.

Qlik מציעה למשתמשים חבילת קונקטורים של OpenAI, שנועדה לשדרג את פלטפורמת הבינה העסקית עם יכולות של בינה מלאכותית יוצרת. הקונקטורים מאפשרים לשלב את המודלים של OpenAI, כמו אלו שמניעים את ChatGPT, ישירות ב-Qlik Sense.

לדוגמה, Qlik OpenAI Analytics Connector מספק גישה בזמן אמת לתובנות שנוצרו על ידי AI, ומאפשר למשתמשים לשאול שאלות בשפה טבעית ולקבל תשובות מפורטות המועשרות בנתונים של Qlik. האינטגרציה מאפשרת לעסקים להעשיר את מודלי הנתונים שלהם בתוכן שנוצר על ידי כלי AI חיצוני, ולשפר את תהליכי קבלת ההחלטות על ידי חשיפה של תובנות עמוקות יותר מהנתונים שברשותם.

Qlik תומכת באינטגרציה גם עם כלים נוספים, כולל למידת מכונה ועיבוד שפה טבעית, כדי לבצע אוטומציה ולשפר את ניתוח הנתונים. קונקטורים אלו מקלים על מפתחים לשלב AI בתהליכי העבודה שלהם, כגון אוטומציה של ניתוח רגשי לקוחות במערכות CRM או תרגום וסיכום של טקסטים לצורך ניתוח שוק.

לאחר רכישתה על ידי Qlik, היכולות של  Talendשולבו באקו-סיסטם הרחב של שילוב נתונים ואנליטיקה ב-Qlik, כולל כלים חזקים יותר לניהול איכות הנתונים ולאינטגרציה עם AI.

הפלטפורמה של Talend תומכת בקונקטורים למגוון כלים ושירותי AI, כולל אלו של OpenAI ושל ספקי AI מובילים נוספים כמוAnthropic . כל זה מאפשר זרימת נתונים חלקה בין מערכות שונות, כך שהמודלים של AI מקבלים נתונים איכותיים ומנוהלים היטב. זה חשוב במיוחד ביישומים כמו חיזוי, שבהם הדיוק של המודלים תלוי מאוד באיכות הנתונים שמוזנים אליהם.

Qlik ו-Talend מציעות פתרונות גמישים וחכמים, שמאפשרים לארגונים לשלב בינה מלאכותית במערכות הנתונים שלהם, בין אם הם מעוניינים לשפר תהליכים קיימים או לפתח אפליקציות חדשות המונעות על ידי AI.

היתרונות של שילוב AI במערכות

שיפור הדיוק והאיכות

גישות מסורתיות לניהול בסיסי נתונים כוללות תהליכים ידניים הנוטים לטעויות אנוש, חוסר עקביות ואי יעילות. לעומת זאת, מערכות נתונים המונעות על ידי AI יכולות לזהות ולתקן באופן אוטומטי שגיאות, לייעל את עיבוד הנתונים ולהבטיח שלמות נתונים מלאה יותר.

בינה מלאכותית משפרת את דיוק הנתונים על ידי זיהוי ואיתור של אנומליות וחוסר עקביות בזמן אמת. אלגוריתמים של למידת מכונה, למשל, יכולים להיות מאומנים לזהות דפוסים בנתונים ולזהות חריגות שעשויות להעיד על שגיאות. לאחר מכן, המערכות גם מסוגלות לתקן אוטומטית את השגיאות, למשל על ידי מילוי ערכים חסרים או נרמול פורמטים של נתונים, וכך ליצור סט נתונים מדויק ואמין יותר. זהו תהליך יעיל בהרבה לעומת ניקוי נתונים ידני, שלרוב לוקח זמן רב ומוגבל ביכולת האנושית.

בתחום התחבורה והלוגיסטיקה, למשל, AI יכול לחזות זמני הגעה מדויקים של משלוחים ולזהות צווארי בקבוק פוטנציאליים. כך, מנהלים יכולים לנקוט בפעולות מנע לפני שמשבר מתרחש, לשפר את תהליך שרשרת האספקה, ולהבטיח שהמוצרים יגיעו ליעדם בזמן.

יתרה מכך, AI משפר את איכות הנתונים על ידי אוטומציה של אינטגרציה ואימות נתונים ממקורות שונים. כלים מבוססי AI יכולים למפות ולאחד שדות נתונים בין מערכות שונות, לוודא את העקביות ולהפחית את הסיכון לשגיאות במהלך האינטגרציה. כך נוצר סט נתונים קוהרנטי יותר, שמשקף במדויק את התנאים האמיתיים שהוא אמור לייצג, וזה קריטי לתהליכי קבלת החלטות במגזרים כמו פיננסים, בריאות, מכירות ולוגיסטיקה.

לדוגמה, פלטפורמות כמו Talend ו-Qlik משפרות את איכות הנתונים באמצעות אוטומציה של משימות כמו הסרת כפילויות מהנתונים ואימות בזמן אמת.

הן הופכות את התהליך של מיפוי ושילוב הנתונים ממערכות שונות לאוטומטי. אלגוריתמים של Talend יכולים לזהות באופן אינטיליגנטי וליישב פערים בין מערכי נתונים, כגון שמות שונים או פורמטים שונים, ובכך מפחיתים את הסיכון לשגיאות במהלך אינטגרציית הנתונים. כך נוצר מערך נתונים עקבי ומאוחד, שמייצג במדויק את התהליכים העסקיים.

Qlik משפרת עוד יותר את איכות הנתונים באמצעות יכולות הפלטפורמה לבצע אימות בזמן אמת. במקביל לזרימה של נתונים חדשים למערכת, תהליכי ה-AI של Qlik מאמתים את הנתונים מול רשומות קיימות, ומתקנים באופן אוטומטי כל אי-התאמה שעולה. לדוגמה, אם אותו נתון מופיע מספר פעמים במקורות שונים, האלגוריתמים מזהים ומסירים את הכפילויות, ומשאירים את הנתונים נקיים ועקביים. לאימות בזמן אמת ערך רב, במיוחד בסביבות דינמיות שבהן הנתונים מתעדכנים ללא הרף ויש לקבל החלטות במהירות על סמך המידע העדכני ביותר.

על ידי ניצול יכולות מתקדמות אלו, פלטפורמות כמו Talend ו-Qlik לא רק משפרות את איכות הנתונים אלא גם את היעילות הכוללת של תהליכי ניהול הנתונים. הן מספקות לעסקים ביטחון בכך שהנתונים שלהם מדויקים, עקביים ואיכותיים.

אוטומציה של תהליכים

אוטומציה היא כלי יקר ערך, שמקדם חיסכון ניכר במשאבים ויעילות ברחבי הארגון. אוטומציה שמונעת על ידי בינה מלאכותית מייעלת משימות שגרתיות שבדרך כלל גוזלות זמן רב, כמו עיבוד נתונים. מערכות מידע מודרניות מגיעות עם היכולת לעבד כמויות עצומות של נתונים עם התערבות מינימלית של בני אדם.

לדוגמה, AI יכול לבצע אוטומציה של תהליכי המיצוי והעיבוד של נתונים ממקורות שונים, כגון חשבוניות, חוזים ומיילים. על פי מחקר של PwC, האוטומציה מפחיתה את הזמן הנדרש למשימות אלו בכ-40%. כלומר – עסקים גם חוסכים זמן ומפנים אותו למשימות אחרות, גם חוסכים עלויות תפעוליות וגם חווים פחות טעויות אנוש שעלולות לעלות ביוקר.

בנוסף, AI מאפשר לעסקים להגדיל את היקף הפעילות מבלי להגדיל את כמות העבודה הידנית בצורה פרופורציונלית. מערכות נתונים עם יכולות אוטומציה משחררות משאבים אנושיים להתמקד בפעילויות אסטרטגיות ובעלות ערך מוסף.

למשל, במגזר הפיננסים אוטומציה מונעת AI מייעלת משימות כגון ניטור עסקאות, גילוי הונאות וביצוע ביקורות פנימיות, ומשפרת הן את המהירות והן את הדיוק בתחומים קריטיים אלו.

במערכת CRM, AI מזהה דפוסי רכישה של לקוחות ומאפשרת לעסק להציע מוצרים שמתאימים להם אישית. אפשר לקחת לדוגמה לקוח בתחום האופנה שמבצע רכישות חוזרות בחודשים מסוימים – המערכת יכולה לזהות את דפוסי ההתנהגות הללו ולשלוח הצעות שיווקיות במועד הנכון.

במערכת ERP, AI יכולה להתאים תהליכי עבודה בהתאם להיסטוריית הביצועים של המחלקות השונות בארגון, וכך לשפר את תכנון הייצור או ניהול המלאי בצורה מותאמת אישית.

על ידי ניטור ואופטימיזציה של תהליכים, בינה מלאכותית מסייעת לארגונים להסתגל במהירות לשינויים בשוק, לשפר את התגובות שלהם ואת מיקומם בתחרות העסקית. במילים אחרות, אוטומציה במערכות נתונים עסקיות מניעה הן את הפרודוקטיביות והן את הרווחיות במגזרים שונים.

יכולת חיזוי וניתוח מתקדם

שילוב של בינה מלאכותית במערכות נתונים משפר באופן משמעותי את יכולות החיזוי שלהן, ומאפשר ביצוע אנליזה מתקדמת מאי פעם. ניתוח חיזוי המשתמש ביכולות AI מסוגל לחזות בדיוק גבוה אירועים עתידיים באמצעות נתונים היסטוריים, אלגוריתמים של למידת מכונה ומודלים סטטיסטיים.

למערכות משולבות AI יש מספיק עוצמה על מנת לעבד כמויות גדולות מאוד של נתונים במהירות, ולזהות דפוסים שאינם בהכרח נראים לעין האנושית.

לדוגמה, מודלים של ML יכולים לנתח נתונים לגבי התנהגות של לקוחות בעבר, כדי לחזות מגמות רכישה עתידיות או לזהות אילו אסטרטגיות שיווק יהיו היעילות ביותר במבט קדימה. זה מאפשר לעסקים בעולם השיווק והמכירות לקבל החלטות מושכלות שמשפרות את התפעול, מצמצמות את העלויות ומגבירות את שביעות רצון הלקוחות.

דיוק התחזיות מתאפשר באמצעות אלגוריתמים מתקדמים של AI, כגון שיטות Ensemble ולמידה עמוקה. שיטות Ensemble כמו Random Forests ו-Gradient Boosting Machines משלבות את התוצאות של מודלים מרובים כדי להפיק תחזיות מהימנות יותר, בעוד שטכניקות למידה עמוקה מצליחות לאתר קשרים מורכבים בתוך הנתונים ולהפיק תובנות מעמיקות מאוד.

יתרה מכך, ניתוח חיזוי מונע AI מאפשר לבצע עיבוד נתונים בזמן אמת וכך להגיב במהירות לתנאים משתנים. לדוגמה, בתחום הבריאות, למודלים של חיזוי יש את היכולת לעקוב אחר נתוני מטופלים ולחזות בעיות בריאותיות לפני שהן הופכות לקריטיות, וכך לא רק לשפר את תוצאות הטיפול אלא גם להוזיל אותו.

במערכות פיננסיות, AI מנתחת נתוני עבר ומייצרת תחזיות עתידיות על בסיס תבניות זיהוי מורכבות. לדוגמה, AI יכולה לעזור בניבוי תחזיות רווח והפסד, חיזוי תזרים מזומנים ותכנון פיננסי ארוך טווח.

סקלאביליות וגמישות

אחד היתרונות הפחות מדוברים של שילוב בינה מלאכותית במערכות נתונים הוא הגמישות הנובעת מכך, לרבות התמיכה בהתרחבות של העסק, אפילו בהתרחבות מהירה. אלה כמובן גורמים קריטיים עבור עסקים השואפים לצמוח בסביבה תחרותית ומאתגרת, ו-AI הוא היתרון הטוב ביותר: הוא מאפשר למערכות נתונים להתמודד ביעילות עם כמויות נתונים הולכות וגדלות ולהסתגל לצרכים עסקיים משתנים, ללא המגבלות השכיחות של מערכות מיושנות.

מערכות נתונים הפועלות עם AI מצטיינות בסקלאביליות (מדרגיות, התרחבות) באמצעות גישות כמו הרחבה אופקית, כלומר חלוקת עומסי העבודה של המערכת בין מספר שרתים. שיטה זו מאפשרת לעסקים להתמודד עם מערכי נתונים גדולים יותר ותעבורה גבוהה יותר מבלי לפגוע בביצועים.

לדוגמה, מערכות AI רבות יכולות לאזן אוטומטית בין עומסים, כדי להבטיח ששום שרת לא יהפוך לצוואר בקבוק בו נתקעים הנתונים, ולשמור על תפקוד חלק גם כאשר הדרישות גדלות.

מעבר לכך, AI משפר את הגמישות על ידי כך שהוא מאפשר למערכות להסתגל לדרישות חדשות במהירות. בין אם מדובר בהוספת מקורות נתונים חדשים, התאמה לעומסי עבודה משתנים, או שילוב יכולות אנליטיקה מתקדמות, מערכות המשלבות בינה מלאכותית מתאימות את עצמן עם הפרעה אפסית לפעילות העסקית. גמישות זו חיונית לעסקים שצריכים לבצע שינויים מהירים, בתגובה לשינויים בשוק או להזדמנויות שצצות.

מחשוב ענן מעצים עוד יותר את היתרונות הללו, כי הוא מציע משאבים הניתנים להרחבה לפי דרישה. מערכות נתונים שמשלבות AI וזמינות בענן יכולות להרחיב או לצמצם משאבים אוטומטית, בהתאם לצרכים שעולים בזמן אמת, מה שמייעל את העלויות תוך שמירה על רמת הביצועים.

במהותו, AI מאפשר לעסקים להרחיב את מערכות הנתונים שלהם בזריזות, ומבטיח שיישארו תחרותיים וערוכים להתמודד עם הדרישות העתידיות.

שיפור אבטחת המידע

עד כה, הזכרנו סיבות לשלב AI שנוגעות כולן בעיקרון היעילות. בסיבה האחרונה ניגע באינטרס נוסף, חשוב לא פחות: אבטחת העסק והלקוחות.

עם בינה מלאכותית אפשר לבצע זיהוי מתקדם של איומים, להשית מנגנוני הגנה פרואקטיביים ולהגן על נתונים טוב יותר, וזאת לעומת מערכות נתונים אשר חושפות אתכם לסיכונים גבוהים מאוד.

עם מערכות מודרניות ניתן לזהות איומים באמצעות אלגוריתמים של למידת מכונה, אשר מנתחים כמויות עצומות של נתונים בזמן אמת, במטרה לאתר דפוסים ואנומליות שעשויים להעיד על איומי אבטחה. האיומים עלולים להיות ניסיונות גישה לא מורשים, תוכנות זדוניות, מתקפות פישינג ועוד.

בשונה משיטות מסורתיות התלויות בכללים מוגדרים מראש, מערכות המונעות על ידי AI לומדות באופן רציף מנתונים חדשים, וכך לא מפספסות שום דבר.

כמו כן, מערכות אלה משפרות את תגובת הארגון לאירועים על ידי אוטומציה של תהליך התיקון. הן יכולות לבודד מערכות שנפגעו באופן אוטומטי כדי למנוע התפשטות של תוכנות זדוניות או לחסום תעבורה רשתית זדונית בזמן אמת. במהלך מתקפות סייבר, כאשר כל שניה חשובה, התגובה המהירה קריטית לצמצום הנזקים.

לבינה מלאכותית גם תפקיד חשוב בצמצום התרעות השווא – אתגר נפוץ באבטחת סייבר. על ידי הבחנה מדויקת בין פעילויות תמימות לפעילויות זדוניות, המערכות מפחיתות את העומס על צוותי האבטחה, ומאפשרות להם להתמקד באיומים אמיתיים מבלי להיכנע לעומס יתר של התרעות מיותרות.

היכולת של AI לעבד ולנתח כמויות עצומות של נתוני אבטחה, מאפשרת להסתכל על התמונה המלאה של מצב האבטחה בארגון. זו רמת ערנות ומהירות שאנליסטים אנושיים, המוגבלים בזמן ובקיבולת, אינם יכולים להשתוות לה.

התמורות שבבניית מערכת נתונים משולבת AI

לסיכום, שילוב של בינה מלאכותית יוצרת ולמידה מעונה במערכות נתונים הוא לא רק שדרוג, אלא אבולוציה בלתי נמנעת שמשנה את האופן שבו עסקים פועלים בעידן הדיגיטלי.

ל-AI יש יתרונות רבים, שמערכות אשר לא מטמיעות AI פשוטות אינן מסוגלות להציע. אלה כוללים את שיפור הדיוק והאיכות של הנתונים, אוטומציה של תהליכים מורכבים, ניתוח חיזוי מתקדם ואבטחת מידע חזקה. כל אלה מהווים סיבות מעולות לשלב בינה מלאכותית בבניית מערכות נתונים, כי הן מבשרות על כך שעסקים יכולים לקבל החלטות מושכלות יותר, להגדיל את האפקטיביות ולהגן על הנתונים שלהם מפני איומים מתוחכמים יותר ויותר.

אחד השינויים המשמעותיים ביותר שמביאה עמה מהפכת ה-AI היא היכולת להרחיב מערכות נתונים בצורה חלקה. ככל שעסקים גדלים, הדרישה לטיפול במערכי נתונים גדולים יותר גוברת. מערכות מונעות AI מציעות את הגמישות לצמוח בצורה שתואמת את הדרישות הללו, ומבירה מגבלות טכנולוגיות מעל מאמצי הצמיחה.

בעידן שבו איומי סייבר הופכים למתוחכמים יותר, למערכות נתונים חכמות יש יכולות מתקדמות לזהות ולהגיב לאיומים, לאבטח נתונים רגישים ולהתמודד עם הסכנות של העידן המודרני.

בהסתכלות קדימה, שילוב AI צפוי להפוך לסטנדרט בבניית מערכות נתונים בתעשיות השונות. ככל שעסקים ממשיכים לאמץ את הטרנספורמציה הדיגיטלית, אלו שינצלו את יכולות ה-AI יהיו מצוידים טוב יותר להתמודד עם המורכבות של השוק העתידי, לשמור על יתרון תחרותי ולהניע חדשנות. המעבר ל-AI הוא הרבה מעבר לטרנד חולף – זהו צעד הכרחי על מנת שעסקים יוכלו לשגשג בעולם שבו הנתונים הם המשאב החשוב ביותר.

    בואו לפגוש את הנתונים שלכם מקרוב

    מלאו פרטים כאן ונחזור אליכם בהקדם

    חייגו אלינו חייגו אלינו צור קשר צור קשר צור קשר לאתר תמיכה